Още две възрастни израелки, Йохевед Лифшиц и Нурит Купър, бяха освободени от Хамас,

...
Още две възрастни израелки, Йохевед Лифшиц и Нурит Купър, бяха освободени от Хамас,
Коментари Харесай

Йохевед Лифшиц, която протегна ръка с думата мир

Още две възрастни израелки, Йохевед Лифшиц и Нурит Купър, бяха освободени от Хамас, откакто преди дни бяха пуснати майка и щерка. Това става допустимо с посредничеството на Египет и Катар и след доста дни на " продължителна връзка с всички страни ".  

Едната тях  – 85-годишата Йохевед – е активистка за мир, която дружно със брачна половинка си, който остава в плен, в продължение на десетилетия оказва помощ на палестинци от Ивицата Газа да се лекуват в лечебни заведения в Израел.

Часове след освобождението й се появиха фрагменти, които BBC дефинира като " изключителни ", в които тя протяга ръка към един от похитителите си от Хамас и споделя „ шалом “ - което значи мир,  преди да се качи на кола за спешна помощ, с която да се върне в Израел.  

" Преминах през пъкъла "

Йохевед Лифшиц живее в  Нир Оз, покрай линията Газа, и дружно със брачна половинка си е измежду похитените над 220 израелци. Смята се, че една четвърт от жителите на кибуца, в това число деца, са или убити, или отвлечени при нападението, осъществено от Хамас рано сутринта на 7 октомври. Вече ви разказахме една от потресаващите истории от Нир Оз - за благата, занимателна и специфична 12-годишна Ноя.   

„ Преминах през пъкъла “, споделя Йохевед Лифшиц на конференция в болница часове след освобождението си. Тя и брачният партньор й са  отвлечени с мотоциклети и отведени в Газа. 85-годишата жена споделя, че е била удряна с пръчки, похитителите са взели часовника и бижутата й. А когато слиза от мотоциклета, й споделят, че имат вяра в Корана и няма да я наранят, след което я водят в голяма мрежа от тунели под Газа, която " наподобява на паяжина ", където вижда и дами и деца.

" Шалом "

Заедно с 25 заложници тя се озовава в тунелите, а след няколко часа петима души от нейния кибуц са отведени в настрана помещение, а всеки има охрана. Донесени са им медикаменти от фелдшер, а доктор ги преглежда през няколко дни. Йохевед Лифшиц споделя също, че различен заложник, който е тежко ранен при злополука с мотоциклет на път за Газа, е е лекуван в тунелите, в които тя вижда и доста дами и деца. Стаята, в която прекарва две седмици е чиста с матраци на пода, на които да спят заложниците, а храната, която получават е същата като тази на охранителите от Хамас - пита със сирене и краставица.  

На въпрос на кореспондент за какво се е ръкувала със войник на Хамас, тя споделя, че похитителите са се отнесли добре с нея и останалите заложници са в положително положение. А нейната щерка декларира пред BBC, че не е била сюрпризирана от жеста - " методът, по който потегли, а след това се върна и поздрави, беше необикновен ": 

" Това е тя ". 

Вижте сами:

 

Над 220 души остават в плен Газа. Сред тях са и брачният партньор й - Одед Лифшиц (83 г.), журналист, който от десетилетия работи за мира и правата на палестинците, споделя щерка му. Той приказва арабски и е работил за вестник " Ал-Хамишмар ", издаван в Израел и палестинските територии. Според Националния съюз на публицистите през 1972 година Одед пази правата на бедуините, които са били прогонени от домовете си в региона на Рафа, южно от Газа, а през 1982 година е измежду първите, които оповестяват за клането в палестинските бежански лагери в Бейрут. 

В понеделник Хамас пусна видео, показващо предаването на Лифшиц и Купър, с бойци, които дават питиета и храна на зашеметените, само че спокойни дами и държат ръцете им, до момента в който ги водят до чиновници на Червения кръст. Точно преди видеото да свърши, Лифшиц се протяга обратно, с цел да стисне ръката на един от бойците.

Приблизително по същото време израелската работа за вътрешна сигурност, Шин Бет, пусна запис, който демонстрира пленени бойци на Хамас, които са взели участие в бруталната офанзива – множеството в чисти затворнически униформи, един с  окървавена тениска и най-малко един, който се свива от болежка – те седят с белезници в мрачни офиси и приказват за офанзивата и по какъв начин са получили заповед да убиват млади мъже и да отвличат дами, деца и възрастни хора и  са им обещани финансови награди.

Видеоклиповете имат за цел да оформят два описа за войната, отбелязва АП, като Израел се концентрира върху бруталността на Хамас, а Хамас се пробва да покаже " хуманна страна ". Агенцията показва, че не може да направи самостоятелна инспекция на достоверността на записите.  

 
  " Терористите се съревноваваха кой ще убие това бебе ": Разтърсващата история на Шай-Ли Атари
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР